Getouwtrek over Sociaal plan VDL Nedcar

22 mei 2023

Het is al lang onrustig bij autoproducent VDL Nedcar in Born. De verwachting is dat begin volgend jaar 3.000 van de bijna 4.000 banen verdwijnen. Begin mei lag de hele fabriek nog plat door een wilde staking van het personeel. Deze week onderhandelen vakbonden en VDL voor de derde keer over het sociaal plan.

Mogelijke sluiting fabriek

Sinds kort dreigen er massaontslagen bij VDL. Begin volgend jaar loopt namelijk een groot contract af met BMW voor de productie van Mini’s. Er is geen zicht op een nieuw automerk dat het stokje zou kunnen overnemen. De toekomst van de werknemers van VDL ziet er dan ook niet goed uit, vrezen de vakbonden. CNV en FNV verwachten dat de fabriek op sluiting afkoerst.

Wilde staking

De bonden onderhandelen al weken met Nedcar over aanpassingen in het sociaal plan. Dat plan moet worden aangepast aan de actuele situatie, vinden de bonden en de OR, nu er geen opvolger voor BMW is. De bonden eisen een verdubbeling van de eerder afgesproken transitievergoeding. Bonden verwijten het bedrijf weinig toegeeflijkheid, VDL vindt dat de bonden met een verdubbeling van de eerder afgesproken transitievergoeding overvragen. Begin deze maand leidde de patstelling tot een wilde staking van het personeel in Born.

OR voerde druk op

De ondernemingsraad van VDL Nedcar vroeg half april in een brief aan de directie van autobedrijf BMW om druk uit te oefenen op VDL om de onderhandelingen over een sociaal plan te hervatten. VDL brak die af na een hoog opgelopen conflict met de vakbonden. Dat de productie van Mini’s door stakingen tot stilstand komt, zal BMW niet toejuichen. De OR wees BMW er daarom op, dat door de houding van VDL de levering van bij Nedcar geproduceerde Mini's in gevaar kan komen.

Voor meer achtergrond: Sociaal plan spiralbound

Redactie Inzicht 22-05-2023