EOR Tata Steel dreigt steun aan joint venture in te trekken

15 april 2019

De EOR van Tata Steel Europe dreigt zijn steun voor de joint venture met de staalpoot van ThyssenKrupp in te trekken. De uitwerking van de plannen is in strijd met eerdere afspraken en de procedure is totaal onacceptabel. De raad eist een gesprek met concerntopman Chandrasekaran.

Het is niet de eerste keer dat de medezeggenschap bij Tata Steel aan de noodrem trekt om een rol op te eisen bij de besluitvorming over de joint venture. Vorig jaar kwam er pas een adviesprocedure op gang toen de COR van Tata Steel Nederland naar de Ondernemingskamer dreigde te stappen. Ook de Europese ondernemingsraad deed toen van zich spreken. In het overleg dat volgde, stonden de raden erop dat beide partners in de joint venture gelijk zullen zijn en dat ook de sociale gevolgen (die steeds zijn geraamd op een verlies van 4000 arbeidsplaatsen) gelijk zullen worden verdeeld.

COR "onaangenaam verrast"

Dit keer gaat het om de uitgewerkte plannen die de twee concerns moeten voorleggen aan de Europese Commissie. De nieuwe combinatie wordt het op een na grootste staalbedrijf van Europa en de EU heeft regels die te grote concentraties van marktmacht moeten voorkomen. In de uitgewerkte plannen staat dat het Spaanse bedrijf Galmed (Thyssen Krupp) en meerdere Tata-onderdelen in Groot-Brittannië en België worden afgestoten. In een persbericht van de COR van Tata Steel Nederland wordt de Belgische verzinklijn Segal genoemd als bedrijf dat onmisbaar is. De COR is "onaangenaam verrast" nu blijkt dat dit bedrijf dicht zou moeten, zonder consultatie van de ondernemingsraad en in strijd met gemaakte afspraken. De raad zal zich daartegen verzetten.

EOR: "volstrekt onaanvaardbaar"

In de verklaring die de Europese ondernemingsraad uitgaf, staan geen namen van bedrijven en locaties. Kern van die verklaring is dat er meer Tata-arbeidsplaatsen verloren zullen gaan dan 2000, "zonder dat er aanwijzingen zijn dat bij de andere partij overeenkomstige personeelsreducties zullen plaatsvinden." De EOR noemt de wijze waarop dit proces is aangepakt "volstrekt onaanvaardbaar." Bovendien betreurt de EOR het "ten zeerste" dat werknemers op de betrokken locaties via de media moesten vernemen dat hun bedrijf mogelijk zal worden verkocht.

De EOR vindt dat de joint venture op deze manier een totaal ander project is geworden en dat de raad en zijn deskundigen er opnieuw naar moeten gaan kijken. "Het pakket van maatregelen vergroot onze toenemende zorg dat de joint venture geen partnerschap van gelijken is. Wij maken ons ernstig zorgen over het machtsevenwicht binnen de joint venture en menen dat bij toekomstige strategische beslissingen de belangen van de activiteiten van ThyssenKrupp zouden kunnen prevaleren boven die van Tata Steel Europe."

Tegen het FD zei Tata Steel dat het bedrijf met de EOR wil blijven samenwerken om het proces tot een goed einde te brengen. De krant vermeldt ook de uiterlijke datum waarop de Europese Commissie een beslissing wil nemen: 5 juni.

Redactie Inzicht, 15-04-2019