Maastrichtse oppositie onaangenaam verrast door rechtszaak OR

09 september 2019

Oppositiepartijen in Maastricht zijn boos omdat het College van B en W geen melding heeft gemaakt van een rechtszaak waarbij de gemeente tegenover de OR staat. Dit meldt L1. De rechtszaak gaat over de rechtmatigheid van het heimelijk inzien van e-mails van OR-leden en leidt zeer binnenkort tot een uitspraak.

Eind vorig jaar schakelde de gemeentesecretaris Hoffmann Bedrijfsrecherche in om uit te vinden wie verantwoordelijk was voor het "lekken" van notulen die volgens het College vertrouwelijk waren. Er werden mensen verhoord en van 41 ambtenaren, onder wie OR-leden, werden mails doorgespit, zonder dat zij daarvan op de hoogte waren. De zaak eindigde begin dit jaar met excuses van de gemeente aan drie ambtenaren en een raadsdebat waarin het College moest beloven dat het de relatie met het personeel zou gaan herstellen. Dat laatste is de reden waarom raadsleden onaangenaam verrast zijn door het bericht dat men toch weer in de rechtszaal tegenover elkaar stond.

De rechtszaak is aangespannen door de OR. Die wil vastgesteld zien of dat snuffelen in e-mails van OR-leden wel rechtmatig was. Van vertrouwensherstel wil de OR nog niet spreken.

"Pitbull"

De advocaat van de gemeente, Mark van de Laar, heeft ter zitting en in de media het beeld neergezet dat de gemeente de rechtszaak omarmt als een manier om de lucht te klaren en straks met een schone lei te beginnen.

Daarbij past wel de kanttekening dat het kantoor waar Van de Laar partner is, Capra Advocaten, inmiddels is beticht van precies het tegenovergestelde van een op verzoening en schikking gerichte houding: het zou overheidswerkgevers systematisch opstoken om juridisch tot het gaatje te gaan, speciaal in de omgang met kritische ambtenaren. Veel overheden doen dat ook. Ze hebben er de middelen voor, en politici en bestuurders bij de overheid zien schikken vaker als gezichtsverlies dan werkgevers in de particuliere sector.

Een artikel van Follow the Money, onder de titel "De pitbull van de overheid", geeft zes voorbeelden die de stelselmatige aard van de Capra-aanpak moeten onderbouwen. Een van die voorbeelden is de affaire in Maastricht. Het blijkt dat Van de Laar de gemeente Maastricht in deze affaire op het hart heeft gedrukt om vergaande maatregelen te nemen.

Kritiek

Volgens bronnen van Follow the Money is de werkwijze van Capra op escalatie gericht en daarom in strijd met gedragsregels voor advocaten en procesrichtlijnen van de Nationale Ombudsman. Een ander kritiekpunt is dat Capra Advocaten en Hoffmann Bedrijfsrecherche zakelijk verbonden zijn en graag een-tweetjes doen: Capra adviseert cliƫnten om Hoffmann in huis te halen voor onderzoek, en gebruikt de resultaten daarvan als munitie voor kostbare procedures. Daarbij worden weinig middelen geschuwd. Zo liet Capra 'conservatoir beslag' leggen op iemands ABP-pensioen.

Redactie Inzicht, 09-09-2019