OR van Xs4all adviseert negatief over KPN-plan om merk op te heffen

09 september 2019

De OR van internetprovider Xs4all heeft zoals verwacht negatief geadviseerd over het plan om het merk op te heffen en de activiteiten te doen opgaan in KPN. De reactie van de bestuurder wordt binnenkort verwacht. De bestuurder reageerde wel al op het OR-dreigement om niet alleen zijn gewone beroepsrecht te gebruiken, maar ook het enquêterecht dat hij sinds 2002 heeft.

KPN kondigde begin dit jaar aan dat het verschillende merken, waaronder Telfort en XS4ALL, van de markt wil halen. Bij Telfort is dat al gebeurd, maar bij Xs4all heeft het voornemen hardnekkig verzet opgeroepen, zowel bij klanten als werknemers. In het advies dat de OR nu heeft uitgebracht staat dat zij niet de enigen zijn die door opheffing benadeeld zouden worden: er is een reële mogelijkheid dat het ook KPN zelf zal schaden. Onderzoek door een externe deskundige (bureau Finext, dat in het verleden ook voor KPN zelf werkte) bracht volgens de OR "ernstige gebreken" in de business case aan het licht. De OR had dit graag verder willen uitzoeken, maar kreeg daarvoor naar eigen zeggen onvoldoende ruimte. In een persbericht noemt de raad de plannen "onvolledig, gehaast en rommelig". "We hebben enkel een indicatie voor de eerste zes maanden, daarna is het onduidelijk wat er met de medewerkers gaat gebeuren." Het 60 pagina's tellende advies zelf is niet openbaar gemaakt. Wel heeft de OR de 250 collega's aan het begin van de betreffende werkdag bijgepraat.

Bewust beleid

Als de bestuurder van Xs4all het OR-advies naast zich neerlegt, wil de OR in beroep gaan op grond van artikel 26 WOR, waarbij de raad moederbedrijf KPN als "mede-ondernemer" beschouwt. Maar de OR heeft ook gedreigd met een tweede procedure bij de Ondernemingskamer, een enquêteprocedure. De OR heeft die bevoegdheid in 2002 gekregen. Volgens de OR heeft moederbedrijf KPN in het verleden zelf de omstandigheden geschapen waarop het zich nu beroept om Xs4all als onafhankelijke dochter de nek om te draaien. De OR meent dat dit een onafhankelijk onderzoek naar wanbeleid rechtvaardigt.

Op zaterdag 7 september heeft de bestuurder hierop gereageerd door te zeggen dat hij zich niet kan vinden in wat de OR aanvoert. In een reactie aan Inzicht@OR zegt OR-voorzitter Daan Willems: "Het lijkt erop dat KPN volledig in de ontkenning zit zonder naar de bezwaren te luisteren. We verwachten dan ook, ondanks het verweer van KPN, nog steeds een uiterst sterke positie te hebben."

In de telecombranche wordt ervan uitgegaan dat KPN de mogelijkheid van reputatieverlies inmiddels serieus zal laten meewegen, maar aan een voorspelling waagt niemand zich.

Redactie Inzicht, 09-09-2019