FNV: OR TUI vertegenwoordigt het cabinepersoneel onvoldoende

06 januari 2020

De FNV is vast van plan om invloed te krijgen op het personeelsbeleid van reisorganisatie TUI voor haar cabinepersoneel. De bond richt zich ook tot de OR, die deze werknemers onvoldoende zou vertegenwoordigen maar wel afspraken maakt over hun arbeidsvoorwaarden.

In een bericht op de FNV-site staat dat in de afgelopen vijf maanden bijna de helft van de 450 betrokken werknemers lid is geworden van de bond. Ze kampen met een hoge werkdruk en met het gevoel dat ze niet worden gehoord. FNV-bestuurder Hacer Karadeniz zegt dat TUI het beleid voert om cabinepersoneel steeds het maximale aantal tijdelijke contracten te geven, net zo lang tot de wet voorschrijft dat er een aanstelling voor onbepaalde tijd moet volgen. Op dat moment wordt hun contract niet meer verlengd. Na verloop van tijd mogen ze weer een ‘re-entry’’ maken, waarna een nieuwe keten van tijdelijke contracten volgt. De werkdruk heeft hiermee te maken.

Volgens Karedaniz houdt TUI haar bond tot nu toe buiten de deur, omdat die te weinig werknemers vertegenwoordigt. ‘Maar die vlieger gaat niet langer op.’

Kritiek op OR

Volgens de FNV is het cabinepersoneel van TUI onvoldoende vertegenwoordigd in de OR, maar wil diezelfde OR wel afspraken maken over de arbeidsvoorwaarden van deze categorie. Zoals bekend is de FNV een verklaard tegenstander van arbeidsvoorwaardenregelingen die met ondernemingsraden worden afgesloten. De bond gaat alles op alles zetten om namens het cabinepersoneel een plaats aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Reactie TUI

TUI bevestigt dat de FNV die wens in november en december via verschillende kanalen kenbaar heeft gemaakt. Maar het bedrijf laat weten dat het de arbeidsvoorwaarden al jaren vaststelt in overleg met de OR en dat dit naar tevredenheid van beide partijen functioneert.

TUI herkent zich niet in wat de FNV over de werkdruk zegt. De bezwaren tegen het aanstellingsbeleid laat het bedrijf in zijn reactie onbesproken.

Inzicht@OR zocht ook contact met een OR-woordvoerder, maar een persvoorlichter liet ons weten dat de voorzitter niet extern wil communiceren.

Redactie Inzicht, 06-01-2020