OR Oosterlengte wil dat RvT opstapt

06 januari 2020

De ondernemingsraad van de Groningse zorggroep Oosterlengte wil dat de Raad van Toezicht opstapt. Volgens de OR is er een onwerkbare situatie ontstaan.

De zorggroep kwam begin december in het nieuws omdat de beoogde benoeming van interimdirecteur Wil Koopmans niet doorging. Alles leek al in kannen en kruiken, alleen had de OR zijn advies nog niet op papier staan. Toen Koopmans voor de microfoon van RTVNoord enthousiast vertelde over haar benoeming en haar plannen, zei de OR dat hij gepasseerd werd en dat hij geen vertrouwen meer had in de Raad van Toezicht.

De Raad van Toezicht sprak van een slechte start en trok de benoeming meteen in. Kort daarna benoemde hij Erik Knoll. Die is op 2 januari begonnen. Maar daar is de OR het evenmin mee eens, bericht RTVNoord . ‘Deze plotselinge benoeming is opnieuw een voorbeeld van het disfunctioneren van de Raad van Toezicht,’ vindt de OR.

Geen beroepsrecht

Ondernemingsraden hebben wel adviesrecht bij de benoeming van een nieuwe bestuurder ( artikel 30 WOR scales ), maar kunnen niet in beroep gaan als hun advies niet wordt gevraagd of ongemotiveerd in de wind wordt geslagen. De OR van Oosterlengte heeft gezegd dat hij de situatie gaat aankaarten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Scheidsgerecht Gezondheidszorg.

Woordvoerders van OR en RvT waren niet bereikbaar voor commentaar.

Redactie Inzicht, 06-01-2020