Soweco lijkt gered, maar OR wil de overwinning nog niet uitroepen

22 juni 2020

De vooruitzichten voor het Twentse werkvoorzieningsbedrijf Soweco zijn gunstiger nu de gemeente Almelo heeft besloten om geen oude schoenen weg te gooien voor er nieuwe zijn. De FNV roept andere betrokken gemeenten op om dat voorbeeld te volgen. De OR wil pas van een overwinning spreken als duidelijk is hoe de nieuwe schoenen eruitzien.

Alternatief

De zes gemeenten die Soweco tot nu toe in stand hielden, zijn Almelo, Twenterand, Tubbergen, Wierden, Hellendoorn en Rijssen-Holten. De laatste twee hebben al eerder besloten om uit de betreffende Gemeenschappelijke Regeling te stappen en hun eigen boontjes te gaan doppen. Als de andere vier dat ook zouden doen, zou er een eind komen aan een bedrijf dat al meer dan vijftig jaar bestaat en veel steun geniet in de regio, ook bij werkgevers.

De OR was al een tijd bezig om alles en iedereen hiertegen te mobiliseren, tot in Den Haag aan toe, toen de Raad van Commissarissen met een alternatief plan kwam: Soweco op eigen benen zetten en op contractbasis voor de overgebleven vier gemeenten laten doorwerken. Dat moet kunnen, want het bedrijf verwerft nu al voldoende opdrachten om de eigen broek op te houden.

Flinke stap verder

De raad van Almelo heeft nu besloten om uit de Gemeenschappelijke Regeling te stappen, maar nam tegelijk een amendement aan waardoor dit pas mag worden geëffectueerd als het nieuwe Soweco operationeel is. De verantwoordelijke wethouder, die in het bestuur van Soweco zit en een groot voorstander van opheffing was, heeft dit toegezegd.

De FNV heeft de drie overige gemeenteraden opgeroepen het voorbeeld van Almelo te volgen, en daar begint het ook wel naar uit te zien. Eind deze maand stemt de gemeenteraad van Twenterand, en het is al bekend dat de fractie die daar de dienst uitmaakt (Gemeentebelangen) ook vindt dat er een nieuw en zelfstandig Soweco moet komen. Dan blijven Wierden en Tubbergen nog over. Peter Wiechmann, FNV-teamleider Sociaal Werk, gaat ervan uit dat alle vier de overgebleven gemeenteraden tot soortgelijke besluiten komen, en erop gaan toezien dat die ook worden uitgevoerd.

Nog niet klaar

Tijd voor de OR om voorzichtig van een overwinning te gaan spreken, zou je zeggen. Maar woordvoerder Miriam Doeschot wil daar nog niets van weten. Als de vier gemeenteraden met een nieuw Soweco verder willen, dan bestaat de volgende stap uit het uitwerken van de precieze opzet van de nieuwe stichting. Vervolgens komen er adviesaanvragen aan de ondernemingsraden van de vier gemeenten en van Soweco zelf. Die van Soweco zal zich vooral concentreren op de gevolgen voor een specifieke groep cliënten, circa achthonderd mensen die onder de Participatiewet vallen. Die worden door Soweco begeleid, maar zijn er niet in dienst.

Doeschot hoopt dat de strijd van de OR na de zomervakantie met succes bekroond zal zijn.

Spijt

Het persbericht dat de FNV aan de ommekeer in Twente wijdde, vermeldt dat de vakbond zich sterk maakt voor het stoppen met het ontmantelen van sociale werkvoorzieningsbedrijven in heel Nederland. De afgelopen week lanceerden CDA en SP in de Tweede Kamer het plan om terug te komen op het besluit om die ontmanteling in gang te zetten. De opzet van de Participatiewet (2015) om het beschermd werken af te bouwen en in te ruilen voor detacheringen naar bedrijven lukt maar ten dele. De PvdA liet al eerder weten spijt te hebben.

Redactie Inzicht 22-6-2020