Veel plannen SZW mogelijk in de wachtkamer
Veel plannen SZW mogelijk in de wachtkamer
Gegevens
- Nummer
- 2025/47
- Publicatiedatum
- 19 juni 2025
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Overig
- Trefwoorden
- ministerie van SZW, val van kabinet, wetsvoorstellen liggen stil
Sinds het vertrek van de PVV uit het kabinet op 3 juni heeft het demissionaire kabinet nog maar drie partijen over: VVD, NSC en BBB. Nieuwe verkiezingen zijn gepland voor oktober. Wat betekent de val van het kabinet voor plannen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) – vooral op het gebied van personeelsbeleid?
Minder slagkracht
Zonder de PVV hebben de overgebleven partijen geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. Bovendien is het gebruikelijk dat een demissionair kabinet zich beperkt tot lopende zaken en grote besluiten overlaat aan een volgend kabinet. Wetsvoorstellen kunnen bovendien ‘controversieel’ worden verklaard. In dat geval wordt de behandeling ervan stilgelegd tot er een nieuw kabinet is aangetreden.
Personeelsbeleid
Het ministerie van SZW is de afgelopen tijd actief geweest met voorstellen over de arbeidsmarkt. Denk aan regels rond zzp’ers, flexwerk, uitzendbureaus en gelijke beloning. Deze onderwerpen raken direct aan het personeelsbeleid van werkgevers én de medezeggenschap. Minister Van Hijum (NSC) en staatssecretaris Nobel (VVD) blijven voorlopig op hun post, maar hun bewegingsruimte is beperkt.
Kansen op vertraging
Verschillende plannen dreigen nu op de lijst met controversiële onderwerpen te belanden. Zo is er veel discussie over de voorstellen voor schijnzelfstandigheid en flexwerk. Ook de versobering van de compensatie bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid ligt gevoelig. Zelfs het wetsvoorstel dat malafide uitzendbureaus moet weren (Wtta), dat al bij de Eerste Kamer ligt, kan alsnog in de wacht worden gezet. Ook wetsvoorstellen van het vorige kabinet Rutte IV wachten nog op behandeling en invoering, denk aan het voorstel voor de verplichte aanstelling van een vertrouwenspersoon.
Niet alles ligt stil
Het wetsvoorstel voor beloningstransparantie gaat over de implementatie van een richtlijn van de Europese Unie en moet uiterlijk begin juni 2026 ingaan. Een controversieelverklaring hiervan ligt dan niet voor de hand.
Voor meer achtergrond:
Redactie Inzicht 22-6-2025